Top 10

Cumari Muzambinho

202102096
Barva: červená
Druh: C. prartermissum
Semínek: 10 ks
Pálivost: 25000 SHU

Plody: Spíše podlouhlé, vejčité, asi 10-14 mm dlouhé a okolo 3-4 mm v průměru. Vyrůstají vzpřímeně na několikanásobně dlouhé stopce. Zrají ze zelené přes oranžovou do červené barvy.

Chuť a pal: Chuť je peprná, téměř vůbec sladká, doprovázená typickým kouřovým aroma. Pal se pohybuje kolem 25 tisíc SHU. Nejlepší využití plodů je jejich nasušení a použití jako velmi aromatického koření.

Rostlina: Spíše vyšší keř dorůstající prvním rokem výšky okolo 1-1,5 metru. Nasazuje mnoho bočních větví, je potřeba myslel na dostatek prostoru kolem sazenice. Velmi zajímavé jsou květy. Na krémově bílém základu se nachází jen velmi tenký fialový okraj, který je více patrný pouze v nejteplejších letních měsících. Jinak je okraj jen slabě řůžový, téměž nevýrazný. Žluté středové skvrny jsou naopak téměž vždy velké a velmi výrazné.

Původ: Tato odrůda pochází z oblasti Muzambinho, Minas Gerais (Brazílie). Nově získaný kultivar vykazuje ve všech směrech znaky druhu C. praetermissum, jak ho také klasifikujeme. Bez řádné analýzy DNA to však nemůžeme tvrdit s jistotou. Jedná se ale o stabilní kultivar, rostliny z vícero semen vykazovaly shodnou charakteristiku.

Náročnost: Střední. Rostliny z původních semen klíčily 25-40 dní, přikládáme to však špatné kvalitě osiva. Semena z našich plodů při testování vyklíčila za 10-20 dní. Po vyklíčení se pěstování neliší od běžných kultivarů. Ideální je slunné stanoviště, nevadí ale ani polostín. Důležitá je bohatá zálivka a pravidené hnojení přípravky s vyváženým poměrem NPK.

79

Jak úspěšně pěstovat chilli papričky:

Celý článek o výsevu a pěstování si můžete přečíst na Gorol chilli - výsev a klíčení.
Další informce o barevné stupnici, škůdcíchkřížení chilli nebo kapsaicinu najdete na Gorolchilli.cz.

VŠEOBECNÝ DODATEK K OSIVU PRODÁVANÉMU V NAŠEM ESHOPU
Veškeré osivo z naší nabídky pochází z volně opylených plodů. To znamená, že z některých semen mohou vyrůst nechtění kříženci, tzv. kukačky. Z toho důvodu doporučujeme vyset vždy více semen, abyste zajistili, že skutečně vyroste odrůda, kterou chcete. Mimochodem, takovéto osivo nabízí drtivá většina nejen našich, ale i zahraničních prodejců včetně opravdových špiček. Naším cílem je v následujících letech prodávat ideálně POUZE izolované osivo. 
Dále na našich stránkách nabízíme osivo hybridních odrůd. Takové odrůdy nejsou ještě stabilní a ze semen tak může vyrůst několik fenotypů. Míra stability dané odrůdy je dána její filiální generací označovanou písmenem F. ty nejranější a nejméně stabilní odrůdy nesou označení F2 a pochází z plodů F1 generace, kterou jsme pěstovali my. Čím vyšší číslo, tím stabilnější odrůda je. 
U veškerého našeho osiva testujeme klíčivost. Nejprve sesypeme všechna semínka dané odrůdy dohromady a balíme do sáčků po 10 kusech. Následně jeden pytlíček náhodně vybereme a všech 10 semen vysejeme. Přijatelná je klíčivost alespoň 8/10 semen. Pokud je nižší, testování opakujeme s více sáčky. V případě opakované horší klíčivosti takové osivo na eshop vůbec nepřidáváme. 
Naše osivo skladujeme při konstantní teplotě 12 °C. Osivo skladované v chladu má klíčicost řadu let. Proto u nás nezakoupíte osivo starší než 2 roky. Osivo sklizené v sezóně 2017 jsme například letos zlikvidovali a nechali si pouze vzorky do vlastní genobanky pro opětovné pěstování příští rok. Pokud se jedná o zajímavé nebo žádané odrůdy, po uplynutí těchto 2 let je opět vypěstujeme z některého ze starších semen a po sklizni nabízíme zase čerstvá semena. 
Do prodeje jdou vždy jen 100% vhodně vypadající semena stejné velikosti a barvy. Nápadně velká nebo naopak malá semena (ač by jistojistě také klíčila) ihned vyhazujeme, stejně tak jako semena poškozená, příliš placatá (nevyvinutá), nahnědlá apod. Prodáváme jen takovou kvalitu, jakou bychom sami chtěli dostat.

Ochrana soukromí a nastavení
Abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu, používáme soubory cookie. Informace o vaší práci s webem také sdílíme s našimi partnery pro sociální média, inzerci a zpracování analýzy, a to v souladu s dokumentem Zásady zpracování osobních údajů. V části „Nastavení souborů cookie“ můžete upravit své preference. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.